5.4.10

laul nr 5 valmis!

Nii, nüüd võib magama minna, tänane päevatöö on tehtud, laul nr 5 ehk "Kättemaks tuuslarile" on valmis ja värsistatud.

Mõni sõna sellest, kuidas ma üleüldse seda eepost kirjutan.

Novot, ma teen seda põhimõtteliselt samamoodi nagu tegi ka omal ajal Kreutzwald. Alguses kirjutan valmis proosateksti ja seejärel värsistan. Kumbki on supererinevad vormikeeled, hoopis erineva rütmiga ja tekstivõtetega. Seetõttu jäävad mitmed proosa asjad regivärsist välja; ja regivärsile omased kordused ja riimid tulevad juurde alles selle kirjutamisel.

Siin näiteks üks versus teine. Järgnev episood on sellest samast viiendast laulust, kus Kalevipoeg on Soomes ja otsib oma ema Lindat, kelle Soome tuuslar on pizdiiti pannud.
Kalevipoeg läks Helsingis eestlastest bussijuhtide juurde. "Kas te olete näinud minu ema, Lindat, Kalevi leske, Eesti rahva ema?" küsis Kalevipoeg bussijuhtidelt. Bussijuhid mäletasid veel vana Kalevit, teadsid kaunist Lindat, tundsid ära kalevipoja, kuid neil ei olnud anda ühtegi vihjet. Ning läksid tagasi liinile.
Ja nüüd sama asi regivärsis.
Otsis üles bussijuhid,
Eestist tulnud töökad mehed.
Küsis nendelt kuulujutte,
uuris uusimaid uudiseid,
"Kas on nähtud minu ema,
kuuldud miskit Lindakesest,
Kalevite lesekesest,
Eesti rahva emakesest?"
Bussijuhid vastasivad,
vana Kalevit austasid,
kaunist Lindat mäletasid,
Kalevipoega hindasid;
kuid ei olnud näinud Lindat,
kuulnud miskit kenakesest,
Kalevite lesekesest,
Eesti rahva emakesest.
Läksid tagas' liini peale,
bussirooli keerutama,
kohalikke sõidutama.
Novot, selline lihtne töö see kirjutamine ongi :)

Aga mis siis ikkagi toimub kurikuulsas laulus nr 5, mis on üks nendest, kus Kalevipoeg näitab üles põhjendamatut vägivalda ümbritseva suhtes?

Noh, originaalis on see laul, kus Lindat röövida üritanud tuuslar, "maag", leitakse Kalevipoja poolt üles ja tehakse päris korralikult tümaks. Kalevipoja uusversioonis on Soome tuuslar saanud endale uue nime: Matti Nykänen. Tuntud naisepeksja ja muidu sportlik vend.

Tema ongi siis see, kes tahab Eesti naist Lindat endale Soome ära viia, kuid kõik plaanid lähevad korralikult pekki ja Nykänen lõpetab redus kuskil Põhjalas. Kalevipoeg peilib ta aga sealt välja ning läheb teeb korralikku märulit. Lõpuks kallab kogu Nykäneni villa pentsuga üle ja viskab lahkudes tiku üle õla, nii et plahvatus teeb kogu pleisi maatasa. Kuid rahvuskangelane on nii kõva säga, et ta ei vaata isegi üle õla tagasi.

Kas ma juba ütlesin, et KP2.o-is saab kõvast äksönit olema? A pornostseenidest rääkisin?

No comments:

Post a Comment